W skrócie
Domowe pulpety w sosie pieczarkowym to świetne danie, które zasmakują dorosłym i dzieciom. W pulpetach warto przemycić starte warzywa, aby zwiększyć ilość błonnika, a także urozmaicić smak mięsa. Szczególnie warto skorzystać z marchewki, korzenia pietruszki i cebuli. Wypróbujcie przepis na aromatyczne pulpety zanurzone w kremowym sosie z pieczarek.
Pulpety w sosie pieczarkowym – prosty przepis na obiad
Czas przygotowania: 1 godzina.
Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 300 g pieczarek,
- 500 g mielonego mięsa np.: z indyka, kurczaka lub wieprzowiny,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1/2 korzenia pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 5 ml sosu sojowego,
- 30 g bułki tartej,
- 400 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
- 20 ml oleju rzepakowego,
- 50 g mąki pszennej lub ziemniaczanej do obtoczenia i zagęszczenia sosu,
- 3 g soli,
- świeżo zmielony pieprz do smaku.
Czytaj też: Smaczna odskocznia od nudnych obiadów. Przepis na delikatne i wilgotne pulpety z indyka w sosie pomidorowym
Jak zrobić pulpety w sosie pieczarkowym?
Przygotowanie:
- Na początku należy umyć i obrać warzywa. Cebulę i czosnek trzeba drobno posiekać, a marchewkę i korzeń pietruszki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Na patelni o grubym dnie należy rozgrzać olej rzepakowy i zeszklić na nim cebulę i czosnek. Połowę cebuli należy zostawić do pieczarek.
- Na koniec dodać do patelni pozostałe starte warzywa. Patelnię należy odstawić do wystudzenia.
- Do dużej miski należy włożyć mięso mielone i dodać zeszklone warzywa z patelni.
- Pieczarki trzeba umyć, oczyścić i pokroić w plastry.
- Na tej samej patelni należy rozgrzać kolejną łyżkę oleju, wrzucić odłożoną cebulę i pokrojone w plastry grzyby. Należy je doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość smażyć, aż składniki będą zarumienione.
- Do miski z mięsem mielonym należy wsypać bułkę tartą, jajko, sos sojowy, sól i pieprz. Wszystkie składniki na pulpety dokładnie wyrobić dłońmi.
- Kolejnym krokiem jest zwilżenie dłoni i formowanie z mięsa pulpetów o średnicy około 4 centymetrów.
- Gotowe pulpety należy obtoczyć w mące pszennej i obsmażyć w garnku do momentu nabrania złotego koloru.
- Po podsmażeniu wlać do garnka bulion lub przecedzony rosół i zagotować. Pulpety należy przykryć pokrywką i gotować przez 15 minut.
- Po tym czasie do sosu z pulpetami należy wrzucić podsmażone pieczarki z cebulą. Pulpety w sosie pieczarkowym należy gotować przez kolejne 5-8 minut bez przykrycia.
- W razie potrzeby można zagęścić sos łyżeczką mąki pszennej, zamieszać i zagotować.
Sposób podania pulpetów w sosie pieczarkowym
Przed podaniem warto pulpety posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Takie pulpety w sosie pieczarkowym smakują obłędnie w towarzystwie klusek śląskich, purée ziemniaczanego lub domowych frytek. Do pulpetów można przygotować surówkę z buraczków, podać pokrojone w słupki ogórki kiszone albo surówkę z czerwonej kapusty.
Mamy nadzieję, że zainspirujemy was do ugotowania taniego i pysznego obiadu dla domowników.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?